Jak poskládat letní eventy, aby si je hosté maximálně užili

Počasí ve střední Evropě je prakticky ve kterémkoliv ročním období nevyzpytatelné. Pojďme se ale, vzhledem k aktuálnímu datu v kalendáři, zaměřit na letní sezónu. Každý pořadatel letní akce si přeje slunečnou předpověď, která zajistí tu správnou uvolněnou atmosféru, na níž se lidé v dlouhých chladných měsících tolik těší.

Jenže horké dny často zkropí déšť a bouřky. Obdobně jako ve zbytku roku navíc počasí nelze s přesností odhadnout dříve než pouhých několik dní předem, zatímco akci, její program a vybavení chystáte měsíce nebo přinejmenším týdny dopředu. A tak vám v rámci organizace letního eventu nezbývá nic jiného než zkrátka počítat se vším – s vedrem, deštěm, větrem a možná i nebývalým chladem.

Mobilní stín i střecha

Jistě už jste zažili stánek s občerstvením, na který pražilo slunce tak, že vás během čekání ve frontě naprosto přešla chuť? Nemluvě o hygienických podmínkách, které je při vyšších venkovních teplotách logicky výrazně složitější udržovat.



Foto: MVP


Bez stínu to tedy nepůjde. Jako stinné zóny skvěle poslouží nejen slunečníky, ale také eventové stany. Ty jsou navíc praktičtější v tom, že v případě náhlé změny počasí, která není zcela nepravděpodobná, fungují také jako střecha. Slunečník přece jen při lijáku příliš nespasí, už vůbec větší množství lidí.

Nejprozíravějším řešením jsou stany s přídavnými bočnicemi, které tlumí dokonce i vítr. Pokud by vaši akci zasáhla bouřka, přesně takové doplňky pak oceníte. Vyplatí se počítat nejen s lepší a horší variantou, ale také s tou nejhorší. Ta totiž nakonec odhalí úroveň připravenosti eventu nejvíce.

Jídlo, relax, pokec

Stinné zóny lze na eventu využít a zaplnit všelijak. Nabízí se již zmíněné občerstvení, případně bar a u něj příjemné posezení. Stejně tak je možné do prostoru umístit několik plážových lehátek, křesílek či fatboyů, aby si tam lidé mohli přijít jen tak pohovět. Není ovšem dobré stinnou zónu přeplnit.

Ať už tyto prostory využijete jakkoliv, u stánků s jídlem myslete na stín vždy. Kvůli pohodlí hostů i uchovávání nabízených potravin.

Když už jsme zase u jídla a pití, není asi třeba dlouze rozvádět, že na letních akcích nejvíce frčí zmrzliny, limonády a v neposlední řadě správně (ideálně předem) nachlazené pivo. Na to pozor, často se stává, že je teplé nebo příliš pění. Nesmí chybět ani obyčejná voda, nejdůležitější položka v pitném režimu. Ačkoliv grilování mívá úspěch snad vždy, s horkou polévkou v létě nejspíš moc nepochodíte.

Když je nejhůř

Pokud si takříkajíc vytáhnete Černého Petra a na vaši akci připadne extrémní počasí, pomozte si více vychytávkami, než jsou stany a přídavné bočnice.

Jestliže se jedná o tropické teploty, kdy kapacity stinných zón ani omylem nevystačí, rozmístěte po areálu také slunečníky s rozprašovači vody. Ta účastníky příjemně ochladí a osvěží. Navíc sníží riziko úpalů a úžehů. Tím spíše, pokud jsou na akci i děti, jejichž organismus se přehřeje snáze.

V létě sem tam nastanou i dny, když teploměr ukáže naopak třeba jen 13 stupňů. Event určený tílkám a kšiltovkám se pak rázem mění v přehlídku šál a zimních bund. V lepším případě vám alespoň neprší. Vypomozte si tepelnými hřiby, ať se účastníkům pohodlněji tráví čas u bistro stolků, barů a na dalších místech, kde se nelze příliš zahřát pohybem.

Šňůra letních eventů je už napnutá k prasknutí, a tak na závěr tohoto tématu nezbývá než popřát všem poctivým organizátorům, aby nic důležitého neopomněli a aby jim Štěstěna zařídila i to pěkné počasí.